Werkwijzen

Voor iedere hond is een regelmatig bezoek aan de trimster aan de raden. Zowel de rashonden als kruisingen, langharig of kortharig, voor alle soorten is er een behandeling. Trimmen is het algemene woord voor de vachtverzorging van uw hond, of dit nu: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, ontwollen, wassen, föhnen, kammen en of borstelen is.
Bij de behandeling doen wij ook oren schoonmaken en nagels knippen.

Plukken: Plukken doen we bij bijv. Schnauzer, Westy, Cairn terriër. We verwijderen met de hand het loszittende dode haar. Dit haar valt niet vanzelf uit en moet op tijd verwijderd worden. Plukken moet zo 2 keer per jaar gebeuren.

Knippen en Scheren: Knippen en scheren doen we bij bijv. Maltezers, Poedels, Shih-tzu. Sommige honden worden alleen geknipt of alleen geschoren. Bij sommige honden wordt het ook gecombineerd, dan wordt het lichaam geschoren en de poten geknipt. Knippen en Scheren is het inkorten van de vacht d.m.v. een schaar of tondeuse.

Uitkammen: Uitkammen is het doorkammen en eventueel ontklitten van de vacht.

Wassen en föhnen: Wassen en föhnen kunnen we doen bij langharige honden en kortharige honden. Langharige honden doen we meestal wassen, föhnen en daarna föhnen we de hond uit. Kortharige honden komen meestal om gewassen, geföhnd en geborsteld te worden.

Effileren: Effileren is het uitdunnen, inkorten van de vacht zonder dat je duidelijke kniplijnen ziet en de overgang van kort naar lang vloeiend wordt. De vacht op plaatsen waar het erg vol is wordt uitgedund.

Ontwollen: Ontwollen wordt bij honden gedaan met een wollige vacht. Wij halen dan zoveel mogelijk ondervacht eruit, zodat we de hond kunnen helpen met de periode dat ze verharen en dat de vacht dan ook niet dicht kan raken met alle onderwol en ademend blijf.

Strippen: Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen de hoeveelheid en de cyclus is anders. Eens per drie a vier maanden (afhankelijk van het ras) wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de oude haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dan dus overblijft, is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus blijven we herhalen. Op deze manier loopt uw hond er altijd keurig verzorgt bij, in plaats van de plotselinge overgang van heel erg lang naar helemaal kaal. Strippen wordt vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben.

Nageltjes knippen: De nagels worden bij de behandeling altijd nagekeken. U kunt uiteraard ook apart komen om de nagels te laten knippen. Tussen twee trimbehandelingen door of voor rassen die normaal gesproken niet bij trimster komen.

Trimmen in de winter: Uw hond kan gewoon in de winter getrimd worden. U kunt er dan voor kiezen om de vacht wat langer te laten.

Puppie behandeling

Een puppy is bij ons al welkom na ongeveer 14 weken mits de pup geheel ingeënt is. Mocht het haar nog niet lang genoeg zijn, is het toch aan te raden uw pup te laten behandelen om te wennen en hem goed te socialiseren in de salon. Dit heeft alleen maar voordelen als de pup ouder is en in de trimsalon komt. Dan weet de hond wat hem te wachten staat. Wat doen wij bij de eerste behandeling van uw pup?

Plukhonden: de Schnauzer, Cairn terriër, West Highland White terriër.
Plukken, puppy vacht eruit plukken, borstelen, kammen nagels knippen oren leeg plukken. voetjes leeg en rond knippen.

Bijv. Shih-tzu, Maltezer, Poedel.
Wassen, föhnen, borstelen, kammen, nagels knippen, oren uitplukken, voetjes knippen, en voor de ogen weg knippen, hoofdje bijknippen.

Kort harige vachten: Beagle, Boxer, Mastiff.
Wassen, föhnen, borstelen, nagels knippen, voetjes knippen.